Valami finomat, valami édeset szeretnék! - a forró nyári napokon kívánjuk igazán a gyümölcsös édességeket. Egy különleges, de könnyen elkészíthető receptet osztunk meg olvasóinkkal, a zselatin nélküli panna cottát zölden, matchával és gyömbéres-őszibarackos raguval.
Hozzávalók: 7 db szilikonos muffin sütőben mért adaghoz: 2 dl tejszín, 2 dl zsíros (3,6%) tej, 5 dkg cukor, 100 g tojásfehérje (ez 3 közepes tojásból került elő), 1 púpos teáskanál matcha (japán „zöld tea”). A gyümölcsraguhoz: 500 g őszibarack (fagyasztott is jó), 100 g cukor, 5 cm gyömbér, 1 citrom leve és a felének a reszelt héja.
Elkészítés: A tejet, a tejszínt, a tojásfehérjét, a cukrot és a matchát turmixgéppel/botmixerrel/sima robotgéppel összekeverem. Addig keverem, amíg a cukor feloldódik benne. Nem kell félni, nem lesz nagyon habos. A keveréket egy tepsibe állított szilikonos muffinsütőbe öntöm szűrőn keresztül, hogy még az a kevéske hab se menjen bele (de tényleg ne menjen bele a hab, különben egy vékony, keményebb réteg fog képződni belőle a tetején!). Ennek hiányában jó bármilyen szufléforma is, bébiételes üveg, vastagabb üvegpohár, de ebből nem fog szépen kijönni a gőzölés után, viszont lehet benne is tálalni, úgy is csini.
A tepsiben lévő formákat körbeöntöm meleg vízzel, ezt célszerű már a sütőbe helyezett tepsivel elvégezni, úgy kevésbé balesetveszélyes tevékenység.
150 fokon (gázsütőben) 50 perc, de ez az idő függ a formák nagyságától is. 4 szufléformában legyen inkább egy óra.
Ne rémüljünk meg, ha ez még kissé folyékonynak tűnik, amikor kivesszük a sütőből, mert majd megszilárdul, ha kihűl.
Hűtőben töltött néhány óra után kés pengéjével óvatosan meglazítottam végig a formák falánál a panna cottát, majd a forma forró vízbe való mártását követően egy alkalmas méretű tálcára borítottam.
Mellé járt a barackos ragu, amely most következik. A barackot még fagyosan meghámozom, nagyobb kockákra vágom. A cukorral, a citrom levével, reszelt héjával és a meghámozott, négyfelé vágott gyömbérrel együtt fazékba teszem, majd felöntöm annyi vízzel, ami háromnegyed részéig ellepi a gyümölcsöt. Nagy láng fölött addig főzöm, amíg a lé a barack körül szirupos sűrűségűvé nem válik.
Még több íz és különleges recept a keddi Borsban megjelenő Gasztro magazinban!