A híres indiai származású műsorvezető, Joshi Bharat a legfelsőbb kaszt, vagyis a bráhmin tagja. Erre a kasztra többek között az jellemző, hogy tagjai rendkívül szigorú vegetáriánus életvitelt folytatnak.
– Kamaszkorunkban nálunk nem a hosszú hajjal vagy a dohányzással lázadtunk, hanem azzal, hogy például főtt tojást ettem, majd otthon eldicsekedtem vele, hiszen csak így nyert értelmet az engedetlenségem. Anyám persze magánkívül volt – vallja be kilengéseit az ismert televíziós.
Indiában minden fogást egyszerre tálalnak, és a fűszeres étel után szívesen esznek egy-két falat édeset, majd ezt követően akár csípős ételt is. Mindezeket evőeszköz nélkül, úgynevezett csapáti, illetve naan kenyérdarabkákkal kanalazzák ki a közös tálakból.
– Legkedvesebb ételem a chole, amely csicseriborsóból készül. Ezt a pandzsábi ennivalót a fogyókúrázóknak is jó szívvel ajánlom, mert sokáig tart a felszívódása, vagyis később jelentkezik az éhségérzet.
Csicseri (chole)
Hozzávalók 2-3 személyre:
30 dkg csicseriborsó
2 érett paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 cm-es gyömbérdarab
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál garam-mazsola
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál fűszerpaprika
1 csokor korianderzöld
olaj, só
Elkészítés:
1. Előző este beáztatjuk hideg vízbe a csicseriborsót. Másnap só nélkül feltesszük főzni. Amikor felforr, leszedjük a habját, és 30-60 perc alatt puhára főzzük. A levet ne öntsük ki, mert később szükségünk lesz rá!
2. Ezután olajon megpirítjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát. A pirospaprika kivételével hozzáadjuk a fűszereket, és két percig pirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről, ráhintjük a fűszerpaprikát, beletesszük a hámozott, kockára vágott paradicsomot, a csicserit meg a levét. Alaposan elkeverjük, sózzuk, összeforraljuk, végül megszórjuk az apróra vágott korianderzölddel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.