Bors Online

2014. április 20., vasárnap - Tivadar

Zöldség oldja a puffadást

2013.01.02. 22:00 | Bors
puffadás zöldség tipp gyomor nyugtató
Hiába fogadjuk meg, hogy csak mértékkel eszünk-iszunk az ünnepek alatt, nem sikerül betartani. A dietetikus sok folyadékot, többszöri, kevés étkezést ajánl a megterhelt gyomorra.

Karácsonykor az evést, szilveszterkor az ivást visszük túlzásba. Bár a reklámok mindenféle bogyót ajánlanak a megviselt gyomorra, természetes módon is megnyugtathatjuk a bendőnket, mellékhatások és kockázatok nélkül. Kiss Anet dietetikus szerint egy gyümölcs- vagy zöldségnap jót tesz ilyenkor.

Jobban esik az egészséges étel a szeretett személy kezéből
Jobban esik az egészséges étel a szeretett személy kezéből

– Citrusfélék, alma, téli körte cukrozatlan leve mellé jó szívvel ajánlok fejes salátából, répából készült salátát, de a puffasztó hatású karalábé, káposzta és karfiol kivételével bármilyen nyers zöldség jót tesz. Napi két liter szénsavmentes ásványvíz ajánlott, emellett ihatunk egy-egy csésze gyomornyugtató kamillát mézzel vagy zöld teát édesítővel. A következő napokra halat, csirke- vagy pulykamellet javaslok teljes kiőrlésű pékáruval, naponta ötször kis mennyiséget, bőséges folyadékkal – tanácsolja a táplálkozás- szakértő.

Segít a barna rizs és a hajdina

Jól megnyugtatja a gyomrot, ha egy-két napon át legalább egyszer barna rizst vagy hajdinát iktatunk az étrendbe:

* Főtt barna rizs: egy bögre barna rizst alaposan mosson meg és jól csepegtesse le. Kevés olívaolajon pirítsa pár percig, sózza tengeri sóval, öntse fel kétszeres vízzel, és lassú tűzön, fedő alatt főzze kb. 40 percig, majd zárja el alatta a lángot, de hagyja még fedő alatt legalább tíz percig.

* Főtt hajdina: egy bögre hajdinát tegyen háromszoros mennyiségű vízbe, forralja fel, majd szűrje le, és a szűrőben öblítse át, csöpögtesse le. Ezután járjon el úgy, mint a barna rizzsel