Klubszerelem

„Mélyen sértett, és fájt" – Szívszorító emlékeket idézett a Fradi legendája

Szabó Sándor

Létrehozva: 2024.05.12.

Eddig hetvenkét évet áldozott életéből a Fradi-futballnak a 85 esztendős Rákosi Gyula, aki veretes pályafutása legszebb emlékeiből válogatott.

A Ferencváros 125 éves alapításának ünnepén arra a kérdésünkre, mi a hosszú élet titka, ezt válaszolta a legendás 10-es, Rákosi Gyula:

Kerülni a nikotint, óvatosan bánni az alkohollal, és sohasem szabad felcserélni a nappalt az éjszakával.

Rákosi Gyula
Rákosi Gyula / Fotó: Koncz Márton

Hozzátette, 100 évig fog élni, és csak akkor válik komorrá, amikor felidézi, hogy az egykori csodálatos Ferencvárosból alig élnek néhányan.

- Különösen fáj az aranylabdás Albert Flóri és Szücs Lajos távozása – emeli ki. - Viszont kettejük emlegetésekor azonnal eszembe jut: ne elégedetlenkedjek, mert Isten kegyes volt azzal, hogy megajándékozott a barátságukkal.

Rákosi 511 Fradi-tétmérkőzése közül nehéz a legemlékezetesebbet kiemelni, ám némi töprengés után az 1964-1965-ös Vásárvárosok Kupája-menetelést említette.

- Kevesen tudják, de a 14 meccses széria közül három - Wiener SC, Athletic Bilbao, Manchester United - miért igényelt harmadik találkozót, tudniillik azokban az időkben a klub kemény valutában kapta a díjazást... A United elleni Népstadionbeli 2-1, az 1965. június 16-i harmadik erőpróba azért kolosszális, mert az ellenfélnél futballozott a sportág halhatatlanjai közül Bobby Charlton, George Best, Nobby Stiles és Dennis Law. A csúcsok csúcsa a Juventus elleni 1-0-s kupadöntő 1965. június 23-án Torinóban, amikor Novák Dezső beadását Fenyvesi Máté befejelte. Miközben a labda a levegőben szállt, Albertet kilökték alóla, Császár elvágódott, így nem láthatta Fenyvesi gólját, ezért 11-est reklamált a bírónál. Szóltam neki, hogy hagyja abba, mert a végén még elveszi Tüske érvényes gólját."

A "kéttüdejű", rengeteget futó, a védelem és támadósor közötti szerves kapcsolatot megvalósító Rákosi Gyuszi 1963 és 1968 között négy bajnoki címet nyert. Amondó, őszintén megsiratta egykori ellenfeleit, Göröcs Jánost, Bene Ferencet, Mészöly Kálmánt, Farkas Jánost és Sándor Károlyt. S hogy kik voltak pályafutása meghatározó szakvezetői?

- Jobbára azok, akikkel bajnokságot nyertünk, így Lakat Karcsi bácsi, Mészáros Dodó. De a tudós tréner Zalka Andrást is szerettem, hiszen elméleti mestere volt szakmájának és a velünk való bánásmódnak.

Kellemetlen szegmense életének 1972, amikor – bár fizikailag bőven csúcson volt - bebeszélték neki, hogy vonuljon vissza, mert kiöregedett.

- Mélyen sértett, és fájt, de valahogyan csak megemésztettem ezt is, mert nem sokkal később elkezdhettem edzői pályafutásomat. Olyan fiatal srácok fejlődéséhez járulhattam hozzá, mint Nyilasi Tibor, Kelemen Guszti, Szabó Feri, Rab Tibi, akik jegyzett NB I-s futballistákká váltak.

Az olimpiai és Eb-harmadik helyezett klasszis két vb-n – 1962, 1966 – öltötte magára a nemzeti szerelést, és élete legszerencsésebb napjának nevezi azt, amikor édesapja 1952-ben a Fradihoz irányította. 

- Ott is maradok mindaddig, míg világ a világ – ígéri.

Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek