Parfüm-koktél alkimista

Ez a pasi az ország egyetlen parfüm-koktél alkimistája – És még szexi is!

Létrehozva: 2024.05.13.

Első hallásra bizarrnak tűnik, hogy olyan italt fogyasszunk, amiben bőrkivonat vagy éppen szantálfa szirup található. Pap Márk bartender koktéljai viszont épp ettől különlegesek: parfümökből ismert alapanyagokat is tartalmaznak…

„Amikor bartendernek tanultam, rájöttem, hogy a koktélok hasonlítanak a parfümökre.”

A GIN Corner Bar-ban találkozunk, amit töviről hegyire ő álmodott meg, társával, Éliás Attilával. Adja magát a felvetés, hogy ha koktélt kérnék, mit keverne nekem. Hosszas egyeztetés után születik meg a Tom Collins Twist, ami ma már a legtöbb bárban rendelhető. No de Márk szereti a különleges, egyedi variációkat, ezért a szokásos gin, citromlé, cukor, szóda kombóba a cukor helyett házilag készített tonkabab szirupot rakna, amiben a vanília, dohány, rum és mandula ízei is fellelhetőek.

Fotó: MSUSZ\ZSIGMOND LASZLO

Pohárszedőként kezdte

Elsődleges célja mindig is az volt, hogy valami újdonságot hozzon létre. S bár tizenévesen még rajztanár szeretett volna lenni, az érettségi után véletlenül belecsöppent az éjszakába, és ezáltal a koktélok világába.

Már akkor is gitároztam egy metál zenekarban – meséli. – Az énekesünk egy akkor nyílt, újkeletű romkocsmába ment dolgozni. Én is csatlakoztam a gimi után nyári munkára, gyakorlatilag poharakat összeszedni és mosogatni. Tetszett, hogy úgy láttam, van hova fejlődni a vendéglátásban, ráadásul este sokáig fent kellett lenni, ami nekem mindig jól állt. Végül ott ragadtam, nem mentem tovább tanulni. Nem sokkal később felfedeztem a Boutiq’ Bar-t, ami az egyetlen olyan magyar koktél bár, ami pár éve bekerült a világ top 50 bárjába. Hatalmas volt a kontraszt ahhoz képest, amit korábban láttam. A bartender negyed órán át mesélt a whiskey-s üveg kupakjáról. Megláttam, hogy milyen történelem rejlik egy-egy párlat mögött. Maga a koktélkészítés is teljesen más volt, művészi mozdulatokkal dolgoztak, mintha varázsoltak volna. Ott láttam meg, hogy hogyan lehet ezt a szakmát a legmagasabb szinten művelni és eldöntöttem, hogy szeretnék bartender lenni. Amikor csak tehettem meglátogattam ezt a helyet, vettem egy, maximum két italt, hiszen többre nem futotta a fizetésemből és rengeteget beszélgettem az ott dolgozókkal. Közben pedig, amit csak találtam, elolvastam a szakmáról, hisz ha valami érdekel, az teljesen beszippant. 

Fotó: MSUSZ\ZSIGMOND LASZLO

Parfümökből inspirálódott

Márk viszonylag rövid idő alatt végigjárta a ranglétrát. Még csak 33 esztendős, de már több budapesti bár fűződik a nevéhez. Évek óta bartendereket képez és itallapokat állít össze. Ami pedig leginkább hozzá kapcsolódik, az a koktélokkal és parfümökkel való közös játék.

Már tinédzserként sokat jelentettek nekem a parfümök – vallja be a művészi ambíciókkal megáldott férfi. – Amikor elkezdtem bartendernek tanulni, hamar rájöttem, hogy sok mindenben hasonlítanak a koktélokhoz. Miből áll egy koktél? Alkoholból, gyümölcsökből, citrusokból, fűszerekből, fákból, virágokból. És egy parfüm? Szinte ugyanebből! Főbb jegyekben, összetételben nagyon megegyeznek, ezért szépen össze lehet hozni a kettőt. Emlékszem, amikor régen a munkahelyemen az volt a feladat, hogy találjak ki saját italokat, még nem volt ehhez kellő tudásom, végül parfümök alapanyagai alapján próbáltam valamit összerakni. Megtanultam, hogy mi, mivel működik. Ráadásul mindig is vonzottak az olyan összetevők, amik picit másak. Engem nem a trendek érdekeltek, hanem olyan koktélokat akartam csinálni, amit máshol nem lehet kapni. Sokat kutattam, kísérleteztem, mire rájöttem, hogy milyen alapanyagokat lehet átemelni a parfümök világából, a koktélokba, például rózsavizet, narancsvirágvizet, kewravizet, bergamott esszenciát, palo santo-t, ylang-ylangot, vetivert, és még sorolhatnánk. Ezek általában nagyon erős illatú anyagok, ezért italokban is jól viselkednek és egyedibb élményt nyújtanak. Természetesen csak néhány csepp kerül egy-egy koktélba, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ízekkel keverjük őket össze.

 

„Csak én használok bőrkivonatot”

Évente 2-3 parfüm estet tart, ahol különleges niche parfümökhöz, megfelelő koktélokat és ételeket kínál, miközben beavatja a vendégeket a két szakma rejtelmébe. Sajnos nem az ő nevéhez fűződően, de ma már az egész világon egyre népszerűbb az, hogy parfüm alapanyagokat keverjenek italokba. Már sok ilyen szirupot, esszenciát lehet készen kapni, de a legtöbb dolgot Márk saját kezűleg készíti el titkos receptjei alapján.

Szeretem koktélokhoz adni például a patchouli levél kivonatot, amit úgy készítek el, hogy ezeket a leveleket egy kis vörös szantálfával és mézzel alkoholban áztatom bizonyos ideig, bizonyos hőfokon – mondja. – Az országban csak én használok bőrkivonatot, ami cserzett, hasított marhabőr kivonat, picike tonkababbal, ibolyával és más titkos fűszerrel. Igazság szerint az, hogy ezek világszerte kezdenek trendi alapanyagok lenni, arra sarkalnak, hogy idővel majd lépjek egyet a parfüm világ felé és a vendéglátást hátrébb szorítsam. Jó érzés persze, hogy Magyarországon és talán a világon is elsőként sikerült, ezen a szinten legalábbis, a koktélozás egy nagyon különleges műfaját művelni. Több mint tíz év éjszakázás után már szeretnék több időt a családommal is együtt tölteni, sportolni és kiegyensúlyozottabb életet élni. Otthon, van egy gyönyörű szekrényem, amin csak parfümök, párlatok vannak. Minden nap, amikor haza megyek, képes vagyok egy percen keresztül a parfümös üvegeket nézni, hogy biztosan megvan-e minden, ami fontos. Nem titkolt vágyam, álmom, célom, hogy majd saját parfüm márkám legyen, saját illatokkal…

Forrás: Fanny magazin

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek