Aktuális

Kakaskodás - Mit tegyünk, ha a koccanásnak nincs szemtanúja?

Bors

Létrehozva: 2018.05.25.

A közúti balesetek legnagyobb klasszikusa a koccanás. Szinte elkerülhetetlen a felek acsarkodása, egymásra mutogatása. Meddig mehetünk el, ha úgy érezzük, a másik fél a hibás?

Forrás: Thinkstock

Se térfigyelő kamera, se szemtanú. A jó idő beköszöntével nem csak a családi kiruccanások, az ütközések száma is megsokszorozódik.

Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly a balesetek több mint háromnegyede azért történt, mert túl gyorsan hajtunk, nem adjuk meg az elsőbbséget, és nem tartjuk be az irányváltoztatás szabályait.  

Ne törődjön bele!

Ilyen helyzetekben szinte elkerülhetetlen a konfliktus, a csökönyös sofőrök általában a másikat hibáztatják. Első körben hívjunk rendőrt a helyszínre! A jobbik eset, ha már ott beletörődik az alany abba, hogy a rendőr intuíciói szerint ő a hibás. De ha váltig állítja az igazát, akkor jön a szabálysértési eljárás. 

– A kiérkező szerv illetékese a helyszínen begyűjt minden adatot, informá­ciót, fotót, helyszínrajzot, ami számára az első fokú döntés meghozatalához szükséges. Amennyiben úgy érezzük, a másik fél a hibás, de mégis számunkra hátrányos szabálysértési határozat születik, annak kézhezvételétől számított nyolc napon belül kérhetjük a személyes meghallgatásunkat az ügy­ben – kezdte a Borsnak dr. Újvári Zoltán ügyvéd, aki elárulta, sor kerülhet gépjárműszakértő kirendelésére is, aki reményeink szerint alátámasztja igazunkat. Ha mégsem, abban az esetben is jogunk van a személyes meghallgatáshoz.

Segít a bíró

Amennyiben a szakértő kirendelése után is biztosak vagyunk a vétlenségben, mégsem változik a hatóság véleménye, akkor sem kell feladni. 

– Kérhetjük az arra illetékes bíróságot, hogy tartson tárgyalást az ügyben, és folytasson le bizonyítást. Ugyanis a tárgyaláson, ha a kirendelt gépjárműszakértő csak valószínűsítve állítja azt, hogy mi lehettünk a szabályszegők, és nem jelenti ki, hogy minden kétséget kizáró módon mi hibáztunk, akkor nyert ügyünk van. Ilyenkor általában a bíróság bizonyítottság hiányában megszünteti az eljárást, sőt  annak költsége az állam terhén marad – magyarázta az ügyvéd. 

Hogyan csináljam? 

A kapott határozatra és az abban megállapított büntetésre válaszlevélben reagálhat. A helyileg il­letékes rendőrségnek postázza kifogását. Levelében írja meg, hogy kéri a bíróságot, hallgassa meg a résztvevôket.

Figyelje meg a rendszámot!

Nemegyszer előfordul, hogy az ütközést okozó sofőr meg sem áll a helyszínen, rögtön továbbhajt, mert vagy nem veszi észre a koccanást, vagy így szeretné az azzal járó hercehurcát megúszni. Járjon nyitott szemmel, koncentráljon minden esetben a rendszámokra, mert ha pechje van és nincs a karambol helyszínén térfigyelő kamera vagy szemtanú, akkor csak a megjegyzett rendszámban bízhat. A legjobb, ha gyorsan le is fotózza.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek